GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

GÜNCEL

Salt Araştırma Grafik Tasarım Arşivi

Kuruluşundan bu yana farklı disiplinler arasındaki kesişim ve etkileşimleri araştıran Salt’ın Grafik Tasarım Arşivi çalışmaları, Bülent Erkmen ve Sadık Karamustafa arşivlerinin dijitalleştirilmesi ve kataloglanmasıyla başlıyor. Erkmen ve Karamustafa’nın 1960’lardan günümüze mesleki üretimleri ile parçası oldukları tasarım ve kültür ortamının izini süren bu çalışma, Salt Araştırma’nın Türkiye’de grafik tasarımın seyrini politik, toplumsal ve kültürel gelişmeler ışığında ele alacağı projelerin ilk ayağını oluşturuyor.


Bülent Erkmen, Mozaik’in Zaman Aralandı konser afişi için yapılan fotoğraf çekiminden, 1987, Fotoğraf: Tülin Altılar, Salt Araştırma, Bülent Erkmen Arşivi.


Erkmen ve Karamustafa’nın arşivlerinde, tasarımcıların profesyonel işleri, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği (GMK) bünyesinde gerçekleştirdikleri çalışmalar, konsepti kendilerine ait sanat/tasarım projeleri, dönemin tasarım ve kültür ortamının bir izdüşümü niteliğindeki yazışmaları, fotoğraf, efemera, eskiz ve defterlerinin yanı sıra tasarım gündemine ilişkin basında yer almış haber ve eleştiriler, röportajlar, radyo-televizyon program kayıtları yer alıyor. Arşivlerin 2024 sonbaharında archives.saltresearch.org’da erişime açılması planlanıyor.


Sadık Karamustafa, Uluslararası Brno Grafik Tasarım Bienali’nde, 1990, Salt Araştırma, Sadık Karamustafa Arşivi.