GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

ARAŞTIRMA FONU

SALT Araştırma Fonları Başvuru Süreci Başladı

SALT Araştırma Fonları’nın 2016 başvuru süreci başladı. Ön başvuru için son gün 22 Şubat. Fonlardan ikisi Türkiye’de tasarım ve mimarlık, ikisi sosyal ve ekonomik tarih, ikisi ise Türkiye’de sanat konulu araştırmalara yönelik olarak ayrılıyor.

Fotoğraf: Mustafa Hazneci

SALT Araştırma Fonları, mimarlık ve tasarım, sosyal ve ekonomik tarih ile güncel sanat alanlarında özgün belge edinimi ve araştırma hedefli projeleri destekliyor. Ayrıca, SALT Araştırma bünyesindeki arşivlerin değerlendirilmesine katkıda bulunuyor. 2016’da, altı araştırma projesine 10.000 TL değerinde, toplam 60.000 TL’lik fon verilecek. 

SALT Araştırma Fonları’na başvuru iki aşamalı gerçekleşiyor. 22 Şubat Pazartesi saat 18.00’e kadar yapılacak ön başvurular sonucunda konu, dönem ve araştırma alanının uygunluğu belirlenecek. Araştırma projesinin ön kabulü durumunda, başvuruların teslimi için son tarih 21 Mart Pazartesi saat 18.00 olarak belirleniyor. Sonuçlar ise 22 Nisan Cuma günü duyurulacak.
 
Seçici Kurul; Prof. Dr. Sibel Bozdoğan (Harvard University ve Kadir Has Üniversitesi), Merve Elveren (SALT Araştırma ve Programlar), Lorans Tanatar Baruh (SALT Araştırma ve Programlar), Doç. Dr. Meltem Toksöz (Boğaziçi Üniversitesi) ve Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman'dan (Hacettepe Üniversitesi) oluşuyor.
 
Türkiye’de mimarlık ve tasarım araştırmaları
1950’ler sonrasında basılı kaynakların dışında kalan konulara ilişkin araştırmalara ve/veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar sunan yeni çalışmalara açıktır. Tasarım nesnelerinden yapılı çevrede geniş coğrafyalara kadar her türlü ölçek araştırma konusu olarak seçilebilir.
 
Sosyal ve ekonomik tarih araştırmaları
Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılı ve/veya 20. yüzyıl Türkiye’sinin sosyal ve ekonomik tarihine ilişkin özgün araştırmalar ile SALT Araştırma bünyesindeki belgelerin kullanımıyla hazırlanan çalışmalara açıktır.
 
Türkiye’de sanat araştırmaları
1960’lardan bugüne bölgesel ve enternasyonal çerçeve ve ilişkiler içerisinde yerel sanat tarihleri yazımlarına, basılı veya bilinir kaynakların ötesinde özgün materyallerin araştırmasına açıktır.