GÜNCEL

GMK'DAN

GÜNCEL

GMK’nın; Çizgi Film, Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım Programlarına özel yetenek sınavı yerine merkezî yerleştirme ile öğrenci alınmasına ilişkin YÖK kararına yönelik açtığı itiraz davası sonuçlandı. Danıştay 8. Daire, temelinde akademik gerekliliğini gösteren bilimsel çalışmalar olmadığı ve grafik tasarım gibi hayal gücü, çizim yeteneği ve görsel algıya dayalı bölümlerde yetenekli kişilerin merkezî yerleştirme sınavıyla bulunamayacağı gerekçeleriyle, YÖK’ün 2019 tarihli bu kararını iptal etti.

Ne olmuştu?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, 10 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirdiği 2019.13.584 sayılı Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ilgili programlara 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda merkezî yerleştirme ile öğrenci yerleştirilmesine karar vermişti. Karar, medyada da geniş yer bulmuş, eğitim ve tasarım çevresinden çokça tepki çekmişti. GMK, bu kararın ardından “Yükseköğretim Kurulu’na GMK’dan Açık Mektup” başlıklı bir bildiri yayınladı ve YÖK’e başvurarak bu kararın kaldırılmasını talep etti.

Bu talebinin YÖK tarafından reddedilmesinin ardından GMK, Aralık 2019’da hem karara hem de YÖK’e yaptığı başvurunun reddine mahkeme yoluyla itiraz etti ve gelişmelerin yakın takipçisi oldu.


 

Mahkeme Kararı Ne Anlama Geliyor?

Danıştay 8. Daire, mahkeme sonucunda ilgili YÖK kararının hukuka uyarlık barındırmadığına, dolayısıyla iptaline hükmetti.

Danıştay, bu kararında iki temel gerekçeye dayanıyor: Birincisi, YÖK’ün bu kararının gerekçesiz olduğu, temelinde akademik gerekliliğini gösteren bilimsel çalışmalar olmadığı; ikincisi ise grafik tasarım gibi bölümlerin hayal gücü, çizim yeteneği ve görsel algıya dayalı bölümler olduğu, ve bu açıdan yetenekli kişilerin merkezi yerleştirme sınavıyla bulunamayacağı.

Buna bağlı olarak, önümüzdeki dönemde öğrenci alım uygulamasının, 2019 tarihli YÖK kararından önceki haline dönmesi ve aksi bir durum olmadıkça ilgili programlara yetenek sınavıyla öğrenci alınmasına devam edilmesi gerekiyor.