GÜNCEL

DÜNYADAN

KİTAP

Ortadoğu'da Animasyona Tarihsel Bir Bakış

Ortadoğu bölgesi ve çevresinde yer alan 12 ülkede animasyon disiplinindeki çalışmaları tarihsel bir bakış açısıyla ele alan “Ortadoğu'da Animasyon: Bağdat'tan Kazablanka'ya Pratik ve Estetik” I. B. Tauris yayınevi tarafından yayımlandı.

Animasyonun Batı dışı tarihinin incelendiği kitapta, Türkiye bölümü kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Başak Ürkmez’in Türkiye’de animasyonu gölge tiyatrosundan hareketle ele aldığı çalışması yer alıyor. “Türkiye’de Animasyon: Karagöz Gölge Oyununun Çağdaş Bir Yansıması” başlıklı makale, Ürkmez’in bu alanda uzun süredir yapmakta olduğu araştırmalar paralelinde, sosyal ve siyasal değişimlerin sinema ve reklam sektörlerine etkisini ve bu etkinin animasyon alanındaki sonuçlarını 1960’lar öncesinden başlayarak tarihsel bir bakışla ve animatörlerin çalışmalarından örneklerle sunuyor.



Kitabın editörlüğünü University of Exeter’dan Stefanie van de Peer üstleniyor. Animasyon tarihi üzerine çalışan ve bu konuda pek çok yayına imza atmış olan Paul Wells kitabı şu şekilde değerlendiriyor:

"Yıllarca animasyon tarihi denildiğinde Amerikan Animasyon Tarihi olarak anlaşıldı. Bu kitapta yer alan, eklektik, bilgilendirici ve gözlemci koleksiyon; Ortadoğu bölgesinde daha az bilinen fakat önemli üretim gelenekleri olduğunu kanıtlıyor. Bölgedeki estetik, yaratıcı ve politik ayrıcalık, animasyon tarihi ve kültürü ile ilgili varsayımların yeniden gözden geçirilmesinde önemli bir katkı sağladı.”

Animation in the Middle East: Practice and Aesthetics from Baghdad to Casablanca, Stefanie van de Peer (Ed.), I.B.Tauris, 2017, 320 s.