GÜNCEL

DÜNYADAN

SERGİ

Amerikan Grafik Tasarımında Bir Ekol: Alvin Lustig & Elaine Lustig Cohen

Los Angeles Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleşen “Vitality of New Forms” başlıklı sergi 20. Yüzyıl Amerikan grafik tasarımında bir ekol olan Alvin Lustig ve Elaine Lustig Cohen’e yakından bakıyor. 

Elaine Lustig Cohen, 2 Kinetic Sculptors Sergi Kataloğu, 1966, Los Angelesz County Museum, Fotoğraf: © Museum Associates / LACMA.

Tasarımcılığının yanı sıra eğitimci de olan Alvin Lustig; profesyonel pratikleri, yazdıkları ve dersleriyle tasarım disiplini adına önemli bir misyonu gerçekleştirmekle birlikte, üretimlerinde modern ressamlardan, mimarlardan ve fotoğraçıların estetik arayışlarından çokça esinlendi. Geleneksel yaklaşımları reddetmeksizin, onların yeni formların hayat bulması için elzem oluğunu öne süren Lustig tasarım çözümlerini de geçmiş ile şimdi arasında bir sentez şiarıyla üretti.

Alvin Lustig, Ölen Adam, Kitap Kapağı, 1947, Los Angeles County Museum, Fotoğraf: © Museum Associates / LACMA.

Alvin Lustig, Vivaldi, Albüm Kapağı, 1953, Los Angeles County Museum, Fotoğraf: © Museum Associates / LACMA.

Alvin Lustig, Industrial Magazine, Dergi Kapağı, 1954, Los Angeles County Museum, Fotoğraf: © Museum Associates / LACMA.


Lustig’in eşi olan Elaine Lustig Cohen ise bir sanat öğretmeni olmakla birlikte, Alvin’in üretim sürecindeki eşlikçisi oldu. Alvin’in 1955 yılındaki ölümü sonrasında da onun bütün üretim faaliyetlerini devralan Elaine Lustig Cohen ağırlıklı olarak edebiyat ve sanat çevresi için üretimler yapan bir stüdyo oluşturdu ve aslında bu alanda, yaşadığı yüzyılda az rastlanan bir kadın figür olarak dikkat çekti. Döneminin avangart sanatına ve mimarisine yönelik bilgisi, renkçi ve dışavurumcu tavrı tipografik işlerinin öne çıkan karakteri oldu. Elaine Lustig Cohen, 1973 yılında tasarım tarihinin gelişiminde temel bir rol oynayan nadir kitap ve efemera dükkanı Ex-Libris’in de kurucularından.

Elaine Lustig Cohen, USA 32. Uluslararası Sanat Bienali Sergisi Kataloğu, Venedik, 1964, Los Angeles County Museum, Fotoğraf: © Museum Associates / LACMA.

Elaine Lustig Cohen, Jewish Museum için Davetiye, New York, 1964, Los Angeles County Museum, Fotoğraf: © Museum Associates / LACMA.


Tasarımcıların arşivinden; kitap ve dergi kapaklarından ilan ve ambalajlara kadar farklı örnekleri kapsayan geniş bir seçki sunan sergi 4 Temmuz’a dek sürecek.