GÜNCEL

DÜNYADAN

SERGİ

Harflerin Özü: Philippe Apeloig

Stedelijk Müzesi 31 Ocak’a dek Fransız grafik tasarımcı Philippe Apeloig’nın sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında, tipografi konusunda yetkin, deneysel ve kışkırtıcı tasarımlarıyla tanınan Apeloig’nın afiş, logo, kitap gibi tasarım çalışmaları ve animasyonları yer alıyor.

Philippe Apeloig, Frida ve Diego, Yaratıcı Bir Aşk, 2008 

Serginin küratörlüğünü ise müzenin grafik tasarım küratörü Carolien Glazenburg üstleniyor. Apeloig’nın retrospektif nitelikteki bu sergisinin “sanatçı olarak doğduğum yer” diye ifade ettiği Amsterdam’da gerçekleşiyor olması ise manidar.

Fotoğraf: Gert Jan van Rooij, Amsterdam

Apeloig; Paris’teki Duperré Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu’nda aldığı tipografi eğitimi sonrasında, kurucu ortağı Wim Crouwel olan, Amsterdam’daki tasarım ofisi Total Design’da staj yaptı. Buradaki deneyimleri Apeloig’in işlerinde belirgin ve uzun vadeli etkiler yarattı.

Philippe Apeloig, Dünyanın Gürültüleri, 2012

1980’lerin sonlarında ise ABD’ye giden tasarımcı burada İsveçli tasarımcı Wolfgang Weingart’ın da öğrencisi olmuş olan ve tipografi alanında yenilikçi yaklaşımlarıyla bilinen April Greiman ile beraber çalıştı.

Philippe Apeloig, Vivo in Typo, 2008

Philippe Apeloig, Sudaki Gemi, 2003

Tasarımcının bir retrospektifi de 2014 yılında Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi’nde gerçekleşmişti. Apeloig’in TYPORAMA kitabı da bu sergi kapsamında yayımlanmıştı. Stedelijk Müzesi’ndeki sergisine ise Apeloig üzerine hazırlanmış “Harflerin Özü” (The Subtance of Letters) isimli kitap eşlik ediyor.

Philippe Apeloig, Théâtre National Toulouse 2012-2013, 2012

Philippe Apeloig, Type Directors Club, New York, 2007