GÜNCEL

DÜNYADAN

SERGİ

Çağdaş Tasarımcılarının Gözünden Günümüz Fransa'sına Bakış

Bibliothèque Nationale güncel grafik tasarımın nabzını tutan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Site François-Mitterand’da gerçekleşen “Graphisme Contemporain et Engagement(s)”, Fransa’nın önde gelen çağdaş grafik tasarımcılarını onurlandırıyor.

© Elsa Maillot, La grande lessive, 60 x 40 cm, Afiş, 2009

27 tasarımcıyı buluşturan sergi, grafik tasarımın 2000’lerden bugüne politik, toplumsal ve insani meselelerle, hızla değişen kentle ve kent hayatıyla, toplumsal yaşamın kolektif ruhuyla ilişkisine odaklanıyor.

© Vanessa Vérillon, Journée internationale des droits des femmes, Le Blanc Mesnil, 8 Mars, 175 x 120 cm, Afiş, 2012

© Pascal Colrat, Il n’y a pas d’étrangers...,120 x 80 cm, Afiş, 2011

Sergide Atelier de création graphique; Ruedi Baur; François Caspar; Pascal Colrat; Ronald Curchod; Jil Daniel; Pierre di Sciullo; Régis Léger dit Dugudus; Fabrication maison; Formes vives; Christophe Gaudard; Guillaume Lanneau; Anne-Marie Latrémolière; Alain Le Quernec; Elsa Maillot; Sébastien Marchal; Malte Martin; Gérard Paris-Clavel; Vincent Perrottet; David Poullard; Michel Quarez; Thierry Sarfis; Bruno Souêtre; Vanessa Vérillon ve Vier5’in son 15 yıl içerisinde üretmiş olduğu afiş, kitap, gazete, sticker ve broşür gibi işler yer alıyor. Sosyal tasarımlarda, özellikle de afişlerde işsizlik, işçi hakları, ırkçılık, toplumsal çeşitlilik, dayanışma, insan hakları, seçim ve oy hakkı, soylulaştırma gibi konular öne çıkıyor. Milliyetçiliğin, tüm dünyayı ele geçiren bir eğilim olarak her geçen gün daha da tırmandığı Avrupa’da, tasarımcıların birlikte yaşama ve kamusal alanın eşitlikçi ve demokratik kullanımına ilişkin vurguları manidar.

© Vincent Perrottet, Partager Merci, 10 Afişlik Seri "Travaille d’abord…", 80 x 100 cm, 2009

© Nous Travaillons Ensemble, Aubervilliers, 14 Juillet, Afiş, 2007

© Fabrication Maison, Ma rue est un théâtre, 175 x 120 cm, Afiş, 2009

Sergiye katılan tasarımcılar arasında performatif ve deneysel yaklaşımlarıyla dikkat çeken kolektifler de yer alıyor. Bunlardan biri Nous Travaillons Ensemble (Birlikte Çalışıyoruz). 2004-2010 yılları arasında, sürece dayalı ürettikleri projeleri “Et le travail?”da (Ya iş?), kolektif; çalışma yaşamındaki değişimi, farklı meslek alanlarındaki kişiler üzerinden izliyor. Bir diğer kolektif, Fabrication Maison, eski bir işçi mahallesi olan Mulhouse’un sakinleriyle ortak bir çalışma gerçekleştirmiş. “Ma Rue est un theatre” (Sokağım Bir Tiyatro) başlıklı proje, kentte bellek, sosyal ve kültürel miras üzerine izlenimci bir sürece dayanıyor ve Mulhouse’da, büyük şehirlerdeki mutenalaştırılma amaçlı köhneleşen ya da sterilleşen pek çok mahallede olduğu gibi, mekânsal ve sosyal boyutta gerçekleşen değişimin izini sürüyor. “Graphisme Contemporain et Engagement(s)” 22 Kasım 2015’e dek sürecek.


© Ruedi Baur, Signs for peace: an impossible visual encyclopedia, Design- 2context (Ed.), Ruedi Baur ve Vera Baur Kockot, 2013



© Formes Vives, Caracolès, n° 2, ASPAARI [Yenilikçi Tarımsal ve Kırsal Faaliyetlerine ve Projelerine Destek Birliği] - Brest ile birlikte,

Collectif Caracolès, Kitap, 2011