GÜNCEL

DÜNYADAN

SERGİ

31. Ljubljana Grafik Sanatlar Bienali

Andrea Büttner, Beggar, 2015, © Andrea Büttner / VG Bild - Kunst, Bonn 2015

31. Ljubljana Grafik Sanatlar Bienali 29 Ağustos – 3 Aralık 2015 tarihleri arasında, Nicola Lees küratörlüğünde gerçekleşiyor. Grafik sanatlar alanındaki en köklü uluslararası etkinliklerden olan ve bu anlamda savaş sonrası dönemde, Yugoslavya dışında Orta Avrupa’dan Güney Amerika’ya pek çok bölgedeki sanat üretiminin görünürlük kazanması için de öncü rolünü üstlenmiş olan bienal, « Over You / You » başlığını taşıyor. Bienal bu yıl, ağaçbaskı, serigrafi, gravür gibi geleneksel baskı mecralarını kullanan ve bunun yanı sıra, bu mecraların ötesine geçen deneysel nitelikte 40 projeye ev sahipliği yapıyor.


Will Benedict, Kötü Hava Serisinden, 2015, Sanatçının ve Overduin & Co., Los Angeles izniyle

Will Benedict, Kötü Hava Serisinden, 2015, Sanatçının ve Overduin & Co., Los Angeles izniyle


Bu yıl 60 yaşına basan ve 1995’e tarihlenen başlangıcıyla Documenta ile yaşıt bir etkinlik olan Ljubljana Grafik Sanatlar Bienali ; Demir Perde’nin ayırdığı coğrafyalarda üretilen sanatları bir araya getirmek ve arzu edilen etkileşimi yaratmak adına önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. O dönemde, sadece grafik değil bütün sanatları kapsayan, Avrupa merkezci görüşün hakimiyetine ve üçüncü dünya olarak tabir edilen ülkelerdeki sanatsal üretimin görmezden gelinmesine karşı radikal bir tepki olarak ayrıcalıklı bir yere sahip. 1990’lı yıllarda sanat ve tasarım alanında teknolojik olanakların zenginleşmesiyle de, bienal farklı bir ivme kazanıp, bugün baskı sanatlarının da ötesine geçmiş; imajların üretimi, yeniden üretimi ve dağıtımı adına farklı olanakları buluşturan bir platform.

Bureau of Loose Associations, Watchmen Serisinden, 1993-94, Piktogram’ın izniyle, Fotoğraf: Bartosz Górka

Pilar Quinteros, Özgürlük Katedrali, 2015, Sanatçını izniyle


31. bienalin küratörlüğünü üstlenen Nicola Lees, aynı zamanda, 2013 yılından bu yana Frieze Projects’in de küratörü.

Bienalin bu yılki katılımcıları ise şöyle :

Reza Abdoh; Giorgio Andreotta Calò; AVA (Vanja Erjavec, Evelina Hägglund, Ana Jagodic, Zala Kobe, Nina Oblak, Gregor Rozman, Luka Savić ve Sanja Vatič); Becky Beasley; Chris Beauregard; Will Benedict; Wolfgang Breuer; Andrea Büttner; Bureau of Loose Associations çatısı altında Polonyalı Kolektif LUXUS; Ellen Cantor; castillo/corrales; Declan Clarke; Mike Cooter; Qëndresë Deda; Braco Dimitrijević; Shannon Ebner; Luca Frei; Enej Gala; Index Books Peter Gidal; Karpo Godina; David Gothard; Meta Grgurevič; Andrew Hazewinkel; Stewart Home; Tom Humphreys; Ištvan Išt Huzjan; Sanya Kantarovsky; Aidan Koch; Gabriel Kuri; Adriana Lara; Hilary Lloyd; Goshka Macuga; David Maljković; Nick Mauss and Ken Okiishi; Oscar Murillo; New Collectivism; Pilar Quinteros; Asad Raza; Josefine Reisch; Lili Reynaud-Dewar; Giles Round; Luka Savić; Thirteen Black Cats (Vic Brooks, Evan Calder Williams ve Lucy Raven) ; Akram Zaatari; Phillip Zach