GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

GÜNCEL

Konuk Tasarımcı Programı Camekân Başladı

İstanbul Tasarım Bienali’nin konuk tasarımcı programı Camekân, 31 Ocak 2022 itibarıyla başladı. Ekim 2021’de tasarımcılara yönelik açık çağrının ardından program, Türkiye’de İstanbul dışındaki şehirlerden ve Avrupa’dan üniversite öğrencisi ya da yeni mezun sekiz genç tasarımcıyı 31 Ocak – 28 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul’da ağırlıyor. Aynı zamanda dördü Türkiye’den, dördü Avrupa’dan olmak üzere sekiz mentoru İstanbul'da buluşturan program kapsamındaki çalışmalara, Türkiye’nin önde gelen hat ve cilt sanatçılarından Prof. Emin Barın’ın uzun yıllar atölye ve ciltevi olarak kullandığı Barın Han ev sahipliği yapıyor. Programa dair gelişmeler bienalin sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. 

 

Camekân’ın katılımcıları Yılmaz Şahser, Kusay Tatlı, Elif Sarıgüzmen, Hanieh Fatouraee, Jannik Lang, Clemens Lauer, Pia Matthes ve Kathrin Rüll olarak belirlendi. Barın Han’da kendilerine ayrılan stüdyoda üretim yapacak tasarımcıların program kapsamındaki çalışmaları, Şubat ayı sonunda yine Barın Han’da sergilenecek.

Ayrıca, programa katılan genç tasarımcıların ve mentorların, program boyunca tutacakları notlardan, toplayacakları malzemelerden, kaleme alacakları metinlerden derlenerek oluşturulacak bir dijital yayın da, Mart ayı itibarıyla İstanbul Tasarım Bienali’nin web sitesinden paylaşılacak.

Camekân, tasarım, mimari ve çağdaş sanat alanlarında çalışan küratör ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi [HfG] Rektörü Jan Boelen ve FIELDS ortağı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi, tasarımcı Mevce Çıracı’nın danışmanlığında ve mentorluğunda yürütülüyor. Camekân’ın diğer altı mentoru ise; tasarımcı ve tasarım eğitmeni Ayşenaz Toker; sanatçı, Nohlab ve NOS’un kurucularından Candaş Şişman; tasarımcı ve öğretim görevlisi Meriç Kara; sanatçı, sinemacı ve HfG öğretim görevlisi Mustafa Emin Büyükcoşkun; konsept geliştiricisi, sanat yöneticisi ve sanat araştırmacısı Norina Quinte ile tasarımcı Katharina Wall, küratör Jules van den Langenberg ve stratejist Willem Schenk’ten oluşan Ornamenta 2024 küratöryal ekibinen oluşuyor.

Konuk tasarımcı programı Camekân; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali’nin Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı desteği ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nin (Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe [HfG]) ortaklığıyla yürütülüyor.