GÜNCEL

DÜNYADAN

GÜNCEL

Ivan Chermayeff'e Veda

“Chermayeff ve Geismar ikili olarak, en azından tasarım dünyasında, Lennon ve McCartney kadar ünlüdür; adlarını taşıyan ‘greatest hit’lerin sayısı da Lennon ve McCartney’ninkiler kadar çoktur (...) 1960’ta ortaklık kuran tasarımcılar, yirminci yüzyıl sonu Amerikan Modernizminin tartışılmaz birer ustası olarak kendilerini kanıtlamıştır.” Steven Heller

 

Ivan Chermayeff & Tom Geismar

Grafik tasarımın dünya çapındaki duayenlerinden Ivan Chermayeff, 2 Aralık 2017 Cumartesi günü, 85 yaşında vefat etti. Aralarında National Geographic, MoMA, NBC, Xerox, HarperCollins gibi markaların logolarının, kurumsal kimliklerinin ve afişlerinin yer aldığı çok sayıda evrenselleşmiş tasarımın yaratıcısı olan Chermayeff, Türkiye’de de başta Koç Holding ve ona bağlı kuruluşlar olmak üzere pek çok kurumun amblem, logo ve kurumsal kimlik çalışmalarını yürüttü.


Chermayeff'in logo tasarımlarından bir seçki

 

Chermayeff'in, HarperCollins yayınevi için gerçekleştirdiği logo


1932 yılında Londra’da doğan Chermayeff, 8 yaşındayken ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. Bauhaus anlayışını benimsemiş bir mimar olan Serge Chermayeff’in oğlu olan Ivan Chermayeff, Harvard’da, Chicago’daki Tasarım Enstitiüsü’nde ve Yale Sanat ve Mimarlık Okulu’nda eğitim aldı. 1956 yılında New York’ta Tom Geismar ve Robert Brownjohn ile birlikte tasarım stüdyosunu kurdu. Brownjohn’un üç yıl sonra ortaklığı bırakmasının ardından Chermayeff yola Tom Geismar ile devam etti. Tasarımlarının yanı sıra illüstratör olarak da rüştünü ispat eden Chermayeff, AIGA başkanlığı da yaptı.


Ivan Chermayeff, Winston Churchill: The Wilderness Years, 1983, MoMA



Ivan Chermayeff, Jabob's Pillow, 1993, Smithsonian Sanat Müzesi

 

Chermayeff'in Amerika Doğa Tarihi Müzesi için gerçekleştirdiği afiş, 1984


Chermayeff & Geismar, 1950’lerin sonundan itibaren grafik tasarımda bir dönüşüme öncülük etti. İkili, ünlü markaların geliştirilmesinden saygın müze sergilerine; afişten seçkin mimari projeler için yaratılmış büyük ölçekli sanat yapıtlarına dek geniş bir yelpazede multidisipliner üretimlere imza attı. İkili, 2007 yılında Pera Müzesi’nde de retrospektif bir sergi gerçekleştirmişti. Müzedeki, son 50 yılın amblem ve logolarından oluşan bu sergiyle eşzamanlı olarak düzenlenen, Chermayeff’in kolajlarından ve küçük heykellerinden oluşan bir diğer sergi de onun multidisipliner dünyasına yakından bakma fırsatını sundu. Sergi, kırk yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanında çalıştığı ve gezdiği yerlerden topladığı gündelik nesneleri kullanarak ürettiği kolajlara ve birleştirmelere yer verdi. Bu işlerinde Chermayeff’in malzeme skalası eski eldivenlerden atılmış karamela kağıtlarına, dost ya da meslektaşlarının gönderdiği zarflardan sokaklardan topladığı nesnelere dek çeşitlilik gösteriyordu.


Chermayeff'in kolajlarından bir seçki