GÜNCEL

DÜNYADAN

GÜNCEL

Dünyadan Tasarım Serisinde İki İsim: Volkan Ölmez & Ozan Akkoyun

Graphéine; geçtiğimiz yıldan bu yana sürdürdüğü ve farklı ülkelerin grafik tasarım aktörleriyle röportajlardan oluşan “Design Around the World” serisi çerçevesinde geçtiğimiz ay İstanbul’dan iki tasarımcı; Volkan Ölmez ve Ozan Akkoyun’a yer ayırdı. Türkiye’de grafik tasarıma ilişkin kısa ve panoramik bir tarihsel girişin ardından, profesyonel yaşamları üzerine gerçekleştirilen röportajlar kapsamında iki tasarımcının güncel işlerinden bir seçki de yer alıyor.*

 

Volkan Ölmez

Bağımsız tasarımcı, eğitmen, Fol Studio'nun kurucusu / Eğitim: İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Haliç Üniversitesi / Esin kaynakları: Modern sanat ve modern mimari

 

İşlerinizde kimi zaman oto-sansür uyguladığınız oluyor mu?

Başka tasarımcılar uyguluyor mu bilmiyorum. Ben tasarımlarımızda herhangi bir sınırlama ya da sansürle karşılaşmadığımızdan ötürü çok mutluyum. Tasarımlarımızda politik göndermeler yapıyoruz.

 

Türkiye’de tasarımcılar işleriyle tanınıyorlar mı?

Tasarımcılar işleriyle biliniyor ve tanınıyorlar. Ünlü markalar, özel işler için özel tasarımcılar arıyorlar. Örneğin Türkiye’de kültürel etkinlik tasarımları, bu iş ile ilgili, seçilmiş tasarımcılar tarafından gerçekleştiriliyor. Türk tasarım dünyasında reklamcılık en büyük paya sahip. Bunun yanı sıra çok sayıda şahsi ve küçük tasarım stüdyoları da var. Kültürel ve sanatsal etkinlikler büyük prodüksiyon ajanslarından ziyade bu türden stüdyoları tercih ediyorlar. Genç tasarımcılar da bu sebeple genellikle küçük stüdyolarda çalışmayı tercih ediyorlar. Çünkü böylelikle ünik tasarımlar ve daha tanınan işler üretebiliyorlar.

 

Sanat/Grafik alanında ilginizi çeken başlıca kaynaklar hangileri?

Anthony Burrill (anthonyburrill.com); Lundgren Lindqvist (lundgrenlindqvist.se); Kurrpahosk (kurrpahosk.com); DesignStudio (wearedesignstudio.com); EVOL (evoltaste.com); Yves Klein (yvesklein.com); Regina Gimenez (artsper.com)


Ya günlük hayat?

Volkan Ölmez’in instagram sayfasına hızlıca bir göz atalım:


Fol Studio’nun kurucusu ve aynı zamanda bağımsız olarak da tasarımlar yapan Volkan Ölmez’in işlerinden bir seçki:


 

En gurur duyduğunuz projeniz hangisi?

Documentarist festivali için gerçekleştirdiğim bir politik afişler serisi.




 

Ozan Akkoyun

Bağımsız çalışıyor; Paleworks’de kurucu ortak ve tasarımcı/ Eğitim: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kommunikation Design-Hochschule Augsburg-Almanya / Esin Kaynakları: Tasarım blogları, portfolya platformları, sergiler, kitaplar


Neden tasarım alanında çalışıyorsunuz?

Tasarımdan önce mühendislik eğitimi aldım. Matematik, fen bilimleri ile çok ilgiliydim. Sonra Türkiye’de yapılacak en heyecan verici şeyin bu olmadığını keşfettim. Tasarım alanında çalışmak sürekli güncel olmayı ve yeni şeyler denemeyi gerektiriyor. Hele ki grafik tasarımcıysanız, her şeye burnunuzu sokabilirsiniz. Farklı alanlardan neredeyse her tip müşteri ile/için çalışabilirsiniz.

 

Tasarımda küreselleşme ve tektipleşmeyle ilgili düşünceleriniz nedir? Kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz?

Kanımca, tasarımıntektipleşmesi pek mümkün değil ama diğer yandan küreselleşme bizi trendleri hızlı bir şekilde tüketmeye ve onları hiç sorgulamaksızın işlerimizde kullanmaya itiyor. Bunu yapmaktan kaçınmaya çalışıyorum.

 

Sanat/Grafik alanında ilginizi çeken başlıca kaynaklar hangileri?

Experimental Jetset (experimentaljetset.com); Lava (lava.nl); Studio Feixen (studiofeixen.ch), Anagrama (anagrama.com); Sagmeister&Walsh (sagmeisterwalsh.com)


Ya günlük hayat?

Ozan Akkoyun’un instagram sayfasına hızlıca bir göz atalım:


Yakın zamanda sanat, mimari ve tasarım alanındaki üretimlerini gerçekleştirdiği bir stüdyo kuran Ozan Akkoyun'un işlerinden bir seçki:


 

En gurur duyduğunuz projeniz hangisi?

Graphist XIX, Istanbul Design Week kurumsal kimliği



 

* Yazının tamamı için: https://www.grapheine.com/en/history-of-graphic-design/graphic-design-around-the-world-turkey