GÜNCEL

DÜNYADAN

SERGİ

Bauhaus Ruhu

Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi’nde devam etmekte olan “Bauhaus Ruhu / L’Esprit du Bauhaus” isimli sergi 1919 yılında Weimar’da kurulan ve 20. yüzyılın sanat ve tasarım alanında tartışmasız en önemli oluşum ve referanslarından biri olan Bauhaus Okulu’nu oluşturan ruhu zamanlar arası bir yaklaşımla ele alıyor.


Düz tarihsel bir izlek değil, bir yaklaşımlar diyaloğu kurmayı yeğleyen sergi, Bauhaus’a ilham veren tarihsel kaynakları ve örgütlenme biçimlerini, Uzak Doğu’dan Avrupa’ya uzanan bir estetik çeşitlilik doğrultusunda okuyor. Sergiye aynı isimli bir kitap da eşlik ediyor.

Herbert Bayer, Bauhaus sergisi için kartpostal, 1923, Foto © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Hakları saklıdır.

Vassily Kandinsky, Küçük Dünyalar I, 1922, Foto © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Hakları saklıdır.


Ruth Consemuller, Kilim, 1926, © Bauhaus-Universität Weimar, Archiv der Moderne.

Mimar Walter Gropius’un bir yaratısı ve kolektif bir çabanın ürünü olan Bauhaus’un kalbinde plastik sanatlar, zanaat ve endüstriyi sentezleyen bir habitat ve mimari yapı yaratma arzusu yer alıyordu. “Bauhaus Ruhu” da bu arzunun izinde desen, resim, tasarım, heykel, tekstil, seramik, tipografi, fotoğraf ve tiyatroyu içeren bir çeşitliliğe sahip bir deneysellik alanı sunuyor.

Marianne Brandt, Metal Bilyelerden Yansıyan Atölye, (Dessau'daki Bauhaus atölyesinde otoportre), 1928-1929, © Bauhaus-Archiv Berlin / A.D.A.G.P. 2016.

Marcel Breuer, Leylek Sehpalar, 1928, © Musée des Arts décoratifs, Paris, Jean Tholance / A.D.A.G.P. 2016.

Theodor Bogler, Kahve Makinesi, 1923, © Klassik Stiftung.

26 Şubat’a dek sürecek sergi, sanatçı Mathieu Mercier’yi de Bauhaus ruhunu daha güncel işler üzerinden okuyan bir sergi yapmak üzere davet etti. Mercier’nin çağdaş sanatçı, tasarımcı ve modacıları bir araya getiren bu sergisi de “Bauhaus Ruhu” kapsamında sergi bitimine dek görülebilecek.

Saâdane Afif, Babil (Syndikate), 2007, Sanatçının izniyle.

Fanette Mellier, Oyun, 2015, © Fotokino 2015.