ICoD Eğitim Ödülü Sadık Karamustafa’ya Verildi

Uluslararası Tasarım Konseyi’nin (ICoD), 2006’dan bu yana tasarım eğitimi alanındaki çalışmaları onurlandırmayı amaçlayan Eğitim Ödülü bu yıl Sadık Karamustafa’ya verildi. GMK tarafından aday gösterilen Karamustafa, ödülünü 1995-1999 yıllarında iki dönem birlikte görev yaptığı ICoD eski başkanlarından Guy Schockaert’e adadı.

  • Yazar Admin, 25.10.2024

Uluslararası Tasarım Konseyi’nin (ICoD), 2006’dan bu yana tasarım eğitimi alanındaki çalışmaları onurlandırmayı amaçlayan Eğitim Ödülü bu yıl Sadık Karamustafa’ya verildi. GMK tarafından aday gösterilen Karamustafa, konseyin 18 Ekim 2024’te Tsinghua Üniversitesi’nde (Qingdao, Çin) düzenlediği ICoD Platform Meetings etkinlikleri kapsamında gerçekleşen tören için yayımladığı mesajında ödülünü 1995-1999 yıllarında iki dönem birlikte görev yaptığı ICoD eski başkanlarından Guy Schockaert’e adadığını iletti: 


“60 yıl önce öğrencisi olduğum ve sonra, öğretim üyesi olarak ders verdiğim Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki (MSGSÜ) kurumsal eğitim yaşamıma iki ay önce veda etmiştim. Ödülün MSGSÜ’deki eğitim görevimden ayrılmamla yakın tarihlere denk gelmesinin hoş bir rastlantıdan ibaret olduğunu düşünüyorum. Bu değerli ödülü izninizle, birkaç yıl önce vefat eden, 1995-1999 yılları arasında, iki dönem birlikte görev yaptığım, Icograda’nin çalışmalarına değerli katkılarda bulunan eski başkanlardan Guy Schockaert’e adamak istiyorum. ICoD Genel Kurulu’na katılan delegeleri saygıyla selamlıyorum. Yeni seçilen Yönetim Kurulu üyelerine başarılar diliyorum.”

odulSK.jpg (375 KB)
 
Karamustafa, profesyonel ve mesleki sivil toplum çalışmalarına paralel olarak 1989-2013 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde ders verdi ve tasarım eğitimi uluslararası etkinliklerden yayınlara birçok proje gerçekleştirdi. 1982 yılından itibaren GMK'nın çeşitli yönetim kademelerinde görev aldı. ICoD’nin yönetim kurulunda 1995-1997 ve 1997-1999 olmak üzere GMK’yı temsilen iki dönem başkan yardımcılığı yaptı. 1997’de kurucularından olduğu Grafist/Uluslararası İstanbul Grafik Tasarım Günleri’nin proje direktörlüğünü de üstlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü ve GMK’nın işbirliğiyle başlayan Grafist, yıllardır düzenlediği seminerler, atölye çalışmaları ve sergilerle grafik tasarımcılar ve öğrenciler için uluslararası bir paylaşım ve bilgi aktarım platformu olmayı sürdürüyor. 
 
ICoD, Eğitim Ödülü vesilesiyle Sadık Karamustafa’yı şu sözlerle ifade ediyor: “Sadık Karamustafa bir eğitimcinin sahip olabileceği etkinin çok iyi bir örneği. Grafist'in kuruluşundaki çabaları, ICoD ve GMK ile olan bağlantıları ve insanları bilgi ve deneyim alışverişi için bir araya getirme vizyonu sayesinde Türkiye'de grafik tasarımın gidişatını önemli ölçüde etkiledi. İstanbul'dan ve ülkenin dört bir yanından öğrenciler bu etkinliklere katılarak Uluslararası Tasarım Günü'nü kutladı. Alan Fletcher, Philippe Apeloig, Niklaus Troxler, Shiego Fukuda, Massin, Morteza Momayez ve Irma Boom gibi ünlü tasarımcılarla işbirliği yaptı. Bu gelişmeler, tasarımda keyifli bir ivme yarattı ve 90'lar ve 2000'lerde Türk tasarımcılar arasında uluslararası bir ağın temellerini attı. 
Karamustafa, etkisini sınıfın ötesine taşıyan bir eğitimci. Yakın çevresindeki öğrencilerinden daha fazlasını etkileyen uluslararası bir platform yaratarak tasarım kültürünü yayma misyonunu üstlendi. Yorulmak bilmeyen çabaları, bir zamanlar öğrencisi ya da asistanı olan bugünün tasarımcı ve eğitimcilerini farklı tasarım fikirleri, farklı tasarımcıların yaklaşımları, ICoD ile GMK’nın misyonlarıyla tanıştırdı. Şimdi bu kişiler şimdi onun mirasını genç nesillere aktarıyor.”
 
Bu sene ICoD Eğitim Ödülü’nün takdim edildiği diğer bir isim Anne Nurfarina olurken, ICoD Başkan’ın Ödülü’nün sahibi ise Don Ryun Chang oldu.