ZGRAF'12 Başlıyor!
- Yazar Admin, 28.11.2016
ZGRAF Uluslararası Grafik Tasarım ve Görsel İletişim Sergisi’nin 12.si başlıyor! 9-24 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik, 1975 yılından bu yana Hırvat Uygulamalı Sanatlar Sanatçılar Kuruluşu tarafından düzenleniyor. Serginin ev sahipliğini ise yenilikçi konsepti sebebiyle 2014 yılında Avrupa Müze Ödülü’ne aday gösterilen Lauba – Halk ve Sanat Evi ile ULUPUH Gallery yapıyor.
Uluslararası çapta tasarımcıları, teorisyen ve eleştirmenleri Zagrep’te bir araya getiren sergi günümüz toplumunda tasarımın konumunun ve temel meselelerinin irdelendiği bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Bu yılki ana sergiye seçilen işler Review ve Theme olmak üzere iki kategori altında toplanıyor. Review kategorisi, grafik tasarım ve görsel iletişim alanından seçilmiş işlerden oluşan uluslararası bir sergi niteliği taşırken, Theme kategorisinde, serginin güncel teması olan “Social Reruns” çerçevesinde özel olarak üretilmiş işler bir araya geliyor. Review kapsamında, görsel kimlik, basılı işler, yayın, ambalaj, işaret tasarımı, reklam, film ve elektronik medya için bağımsız tasarımlar gibi kategorilere ayrılmış işler yer alıyor. Sergi, 2012 yılından bu yana yapılan üretimleri kapsıyor.
Peng Peng (Klaus Fromherz ve Martin Geel)
ZGRAF’12 kapsamında bu yıl gerçekleşecek etkinliklerden biri İsveçli tasarım stüdyosu Peng Peng’in retrospektif sergisi. 16 Ocak – 13 Şubat 2017 tarihleri arasında Zagrep’teki ULUPUH Gallery’degerçekleşecek bu sergide, Klaus Fromherz ve Martin Geel ikilisinin kurduğu ve ZGRAF 2011'de Büyük Ödül’e layık görülmüş olan stüdyonun afişten animasyona uzanan farklı kategorilerdeki işlerinden kapsamlı bir seçki yer alıyor.
Dr. Barbara Predan ve Dr. Petra Cerne Oven
ZGRAF’ın seminer ve workshoplara ayrılan programı EduZgraf’ta bu yıl çok sayıda workshop ve seminer de gerçekleşiyor. 12 Ocak 2017’de gerçekleşecek “Tasarımda Ölüm” başlıklı workshop çerçevesinde, Dr. Barbara Predan ve Dr. Petra Cerne Oven’in Milan Kundera’nın “Ölümsüzlük” yapıtından ilham alarak tasarım ile ölüm arasındaki ilişkiyi, katılımcılarla beraber doğaçlamaya açık ve çok boyutlu bir yaklaşımla ele almayı amaçlıyorlar. 10-11 Ocak 2017’de gerçekleşecek “1945-1990 Arası Grafik Tasarım ve Görsel İletişimin Yerel Tarihine Kısa Bir Giriş” başlıklı workshopta akademisyen, grafik tasarımcı ve çevirmen Dejan Krsic, Doğu Avrupa’da grafik tasarımın tarihini ele alıyor ve sosyalist dönemde bu disiplinin gelişimine odaklanıyor. 10-11-12 Ocak 2017’de gerçekleşecek “Gelecek Etkinlikler Fanzini (Gelecek Müzesi)” isimli workshopta ise tasarımcılar Maja Kolar ve Masa Poljanec, müzelerin geleceğini ele alıyorlar; iletişim ve tasarım ekseninde müzelerin değişimini ve gelecekteki temsillerini tartışmayı amaçlıyorlar.
Diego Vainesman
Öte yandan, EduZgraf kapsamında, New York’taki tasarım stüdyosu 40N47 Design’ın tasarım direktörü olmanın yanı sıra School of Visual Arts’ta da ders veren Diego Vainesman, 70. yılını kutlayan Type Directors Club’ın tarihine ilişkin bir konferans verecek.