Alan Kitching: Tipografiye Adanmış Bir Yaşam
- Yazar Admin, 03.04.2016
Somerset House’un her yıl düzenlediği Grafik Sanatlar Festivali Pick Me Up'ın bu yılki en önemli etkinliklerinden biri, tipo baskının uluslararası çapta en kıymetli isimlerinden biri olan Alan Kitching’in yaşamına, tipografiye ve tipo baskıya adanmış 60 yıllık kariyerine odaklanan retrospektifi.
Alan Kitching, © Philip Sayer
Somerset House’un her yıl düzenlediği Grafik Sanatlar Festivali Pick Me Up 21 Nisan-2 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Grafik sanatların; illüstrasyon, animasyon, 3D enstalasyonlar, seramikler ve baskıya dek farklı formlarını bir araya getiren festivalin bu yılki en önemli etkinliklerinden biri, tipo baskının uluslararası çapta en kıymetli isimlerinden biri olan Alan Kitching’in retrospektifi. Grafik tasarımcı Kitching’in yaşamına, tipografiye ve tipo baskıya adanmış 60 yıllık kariyerine odaklanan retrospektifte, yalnızca somut ürünleri değil, sanatçının eskiz defterleri ve stüdyo yaşamından kesitler sunan malzemeler ve kendi ürettiği objeler de yer alıyor.
Hendrix'e Saygı, 2008 A Thing of Beauty is a Joy Forever, 2012
Tipografinin Kuralları, 2004 London 2012
Uzun yıllar The Guardian’la, Dazed&Confused gibi dergilerle, National Theatre, British Library, Tate Modern gibi kurumlar ve Penguin Books gibi yayınevleriyle çalışmış, bugüne dek Londra ve Barcelona’da kişisel sergiler açmış ve Avrupa’da pek çok karma sergiye katılmış olan Kitching, İngiltere’nin yanı sıra Avrupa’dan Avustralya’ya ve Güney Afrika’ya dünyanın pek çok ülkesinde dersler veriyor, atölye ve konuşmalar gerçekleştiriyor.
Bu sergiyle birlikte “Alan Kitching: Tipo Baskıya Adanmış Bir Yaşam / A Life in Letterpress” de raflardaki yerini alıyor. Kitap, her daim ekspresif, renkçi ve deneysel bir tarza sahip olmuş Kitching’in üretimlerine toplu bir bakış atıyor. 1940 İngiltere, County Durham doğumlu Kitching’in tipografiye yönelik ilgisinin somutlaşmaya başlaması grafik tasarımcı Anthony Froshaug ile birlikte çalışmaya başladığı yıllara denk düşüyor. 1970’li yılları kapsayan bu sürecin sonrasında ise Kitching’in yaşamında, 1980’li yıllarda, haftada bir gün tipo baskı atölye dersi vermek üzere Royal College of Art’a davet edildiği eğitim süreci başlıyor. Teknisyen Mick Perry’nin yanında bir dizi atölye çalışması gerçekleştiren Kitching, 2006 yılına dek süren bu öğretme sürecinde, geleneksel ve artık teknolojinin bunca ilerlediği bir çağda atıl kalmaya yüz tutmuş tipo tekniğine ilişkin öğrencilerine hep şunu söylüyor: “Beni ilgilendiren tipo baskı değil, onunla yeni ne yapabileceğiniz.” Üretimlerinden eğitimciliğine dek her yönüyle tipo baskı ile bilgisayarların pekâlâ birlikte varolabileceğini gösteren Kitching, öğrencilerine de bir açıdan müteşekkir: “Onlar tipo baskıyı öğrenmeyi ve sürdürmeyi istemeseydi, bu geleneksel teknik çoktan ölmüş olurdu.”*
* Tipo tekniğine ve bu tekniğin tarihine ilişkin olarak olarak; İstanbul’da Rahmi M. Koç Müzesi’nde tarihî tipo tekniği, elle kurşun harf dizimi, metal klişeler ile baskı uygulamaları, kağıt kesimi ve ciltleme gibi teknikler, eski ustalar tarafından uygulamalı olarak gösterildiği, ayrıca matbaacılık üzerine seçilmiş kitaplar, hurufat, klişe ve efemeraların da sergilendiği bir Tipo Baskı Atölyesi bulunuyor.