GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

ETKİNLİK

Visegrad Grafik Tasarım Günleri

3-4 Kasım 2016 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Macar Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek Visegrad Grafik Tasarım Günleri; Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya ekseninde grafik tasarımı ve grafik tasarımın kamusal alan ve sosyal iletişim üzerindeki etkilerini tartışmaya açıyor.


Küratörlüğünü Martin Maryška’nın üstlendiği ve Videgrad Dörtlüsü ülkelerden tasarımcıları Türkiye’deki profesyonellerle buluşturacak bu etkinlik kapsamında 3 Kasım’da MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Sempozyum kapsamında MSGSÜ Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Ayşegül İzer “Türkiye’de Grafik Tasarımın Gelişimi” üzerine bir konuşma gerçekleştirecek. Çek Cumhuriyeti’nden Aleš Najbrt ve Zuzana Lednicka ise, kurucuları oldukları Studio Najbrt’in, Demir Perde’nin yıkılması sonrasında ülkelerinde yaşanan toplumsal ve kültürel değişimler bağlamında ürettikleri işleri ele alacaklar. Marcel Benčík, sanat ve tasarımın çakışma alanları, kentsel alan ve tasarım aktivizmi; Slovakya’dan Mária Rišková grafik tasarımın dünyayı değiştirme ihtimali; Macaristan’dan Sara Ulrich ve Balasz Varga, ülkelerindeki grafik tasarım eğitimi; Polonya’dan Marcin Nowicki ve Katarzyna Nestorowicz ise Post Pop Depression sonrasında tasarım yapmak üzerine konuşma yapacaklar.

Ayrıca, Nowicki ve Nestorowicz, 4 Kasım'da zihinsel sınırların görsel dil işaretlerine dönüştürülebilmesi üzerine "Bilginin Yabancı Alanları" başlıklı bir atölye çalışması gerçekleştirecek.


Öte yandan, etkinlik kapsamında Macar Kültür Merkezi “Public 4 – Graphic Design from Visegrad” başlıklı bir sergiye ev sahipliği yapacak. Sempozyum ile aynı gün açılacak olan sergi, katılımcı tasarımcıların kamusal alanda etki aratmış ya da kamusal alandan etkiler taşıyan işlerinden oluşuyor. 

3. Tasarım Bienali Paralel Etkinlik Programı içerisinde yer alan etkinlik, katılımcı tasarımcılar ve sergi hakkında detaylı bilgi www.v4istanbul.org adresinden edinilebilir. Projenin garfik tasarımlarını ise Ozan Akkoyun gerçekleştiriyor.