GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

KİTAP

Yenilikçi Çerçeve: Tasarımın Getirdiği Yeni Düşünme Biçimleri

Sidney Teknoloji Üniversitesi’nde Tasarım İnovasyonu Profesörü olan Kees Dorst'un "Yenilikçi Çerçeve: Tasarımın Getirdiği Yeni Düşünme Biçimleri" başlıklı kitabı Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. Dorst, kitabında “Uzman bir tasarımcının kendine has düşünme biçimi ve yıllar içinde edindiği deneyim, bugünün toplumunda karşımıza çıkan karmaşık sorunlara ışık tutabilir mi?" sorusundan yola çıkıyor ve  günümüz dünyasının kompleks sorunlarına, alışıldık yöntemlerle yaklaşmak ve bu yolla geçici ve yüzeysel sonuçlar elde etmek yerine, onlara yönelik daha atik, değişken, uyarlanabilir yöntemler geliştirmeyi öneriyor.


Kees Dorst’un geliştirdiği “çerçeve yaratımı yaklaşımı”, yıllar içinde farklı tasarım girişimleriyle beraber yaptığı çalışmaların ışığında vardığı bir sonuç. Bu yaklaşımın sosyal çevreler üzerindeki etkilerini ve sonuçlarını uzun yıllara yayılan farklı çalışmalarla deneyimleyen ve ölçümleyen Dorst, bugün şirketlerin ve toplumların yaşadıkları zorluklara bu yenilikçi tutum doğrultusunda çözümler üretmeyi öneriyor.

 

Kees Dorst, Yenilikçi Çerçeve: Tasarımın Getirdiği Yeni Düşünme Biçimleri, İngilizceden çeviren: Erkal Ünal, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2018