GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

SERGİ

Tek ve Çok

SALT Galata’da gerçekleşen “Tek ve Çok” isimli sergi, sanayileşme ve bunun sonucunda tasfiye edilen nesneler ekseninde Türkiye’de 1955-1995 arasındaki üretim sürecini ele alıyor. Serbest ekonomiye geçişin yaşandığı 80’li yıllarda dolaşımda olan ürünlerden derlenen bir seçki sunan sergi; otomotiv, beyaz eşya, mobilya, oyuncak, kırtasiye, hazır giyim, tekstil, gıda, züccaciye ve temizlik endüstrilerinden nesne ve hikâyeleri bir araya getiriyor.

Jumbo üretim tesisi, İstanbul, 1966.


Öte yandan, Türkiye’nin üretim tarihine hep yeniyi bulmaya odaklı ilerlemeci yaklaşımdan ziyade özgün kopya kavramı çerçevesinde bakmayı öneriyor. Kullanıcıları, hiçbir yeniliğin öncülsüz olmadığı dünyamızda bir öğrenme tavrı olarak kopyayı incelemeye davet ediyor.

Anadol STC-16 model otomobil test edilmek üzere İngiltere yolunda, İstanbul, 1973, Ford Otosan Arşivi.

İhraç Oyak Renault otomobiller, Mudanya İskelesi, Bursa, 1980, Oyak Renault Arşivi.

Baskı makinesi, Sümerbank, Tarihi bilinmiyor, Tudita Arşivi.


İçeriği iş birlikçi kurumlar, profesyoneller, danışmanlar, akademisyenler ve öğrencilerin katkılarıyla oluşturulan serginin araştırma ekibinde Meriç Öner, Dilek Himam, İlhan Ozan, Cem Kaya, Ayşe Coşkun Orlandi, Asya Ece Uzmay, Emirhan Altuner, Merve Dokumacı, Özüm Yelkencioğlu yer alıyor. 6 Eylül – 13 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen serginin programı içerisinde herkese açık tartışma platformları, öğrenci atölyeleri, konuşma ve film gösterimleri yer alıyor.