GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

KİTAP

Kitapta Doksan Derecelik Dönüş

2009 yılında Hollandalı tasarımcı Hugo van Woerden tarafından tasarlanan “flipback” kitap formatı (ya da Dwarsligger®) ilk defa 7-15 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşen Tüyap Kitap Fuarı’nda, Can Yayınları standında “Minikitap” ismiyle tanıtıldı.

Tasarımcının, CEO’su olduğu, Hollanda’nın ilk yüksek kalite İncil yayıncısı olan 150 yıllık matbaa Jongbloed BV için, daha ufak, taşıması kolay ve rahat okunabilir bir İncil formatı arayışıyla ortaya çıkan tasarım 157 gram ağırlığıyla neredeyse iPhone kadar hafif. Elektronik kitabı anımsatan ve özel Indoprint kağıda basılan format, 2009 yılından bu yana İngiltere, Fransa, İspanya gibi pek çok Avrupa ülkesinde uyarlandı.


İngiliz yayınevi Sceptre de bu formatı uyarladı.

Yine bir İngiliz yayınevi olan John Murray, pek çok klasiği bu formatta yayımladı.

Ayrıca okuma deneyimini doksan derece döndüren bu formatta yazı karakterlerinin boyutu sıradan bir kitapla aynı. Can Yayınları’ın ilk Minikitap serisinde Şeker Portakalı, Simyacı, Dava, İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar, 1984 ve Zorba gibi kült eserler yer alıyor. Serinin kapak tasarımları ise bu yılki GMK ödüllerinde En İyi Kitap Tasarımı ve Kitap Kapağı Tasarımı ödüllerini alan Utku Lomlu’ya ait.