GÜNCEL

TÜRKİYE'DEN

GÜNCEL

İstanbul Tasarım Bienali’nden Açık Çağrı: “Dirençliliği Tasarlamak”

İstanbul Tasarım Bienali; Center for Arts, Design, and Social Research ortaklığında sosyal, ekonomik ve çoğunlukla çevresel dirençlilik için yeni araçlar ve sistemler oluşturmak amacıyla jeopolitiğin etkin olarak inceleneceği bir araştırma programına ev sahipliği yapıyor. Programda ikisi ABD’den, ikisi Türkiye’den olmak üzere dört kadın tasarımcı, küratör, araştırmacı ve düşünürle birlikte çalışılacak. Mayıs-Ekim 2021 döneminde gerçekleşecek programa son başvuru tarihi 28 Nisan 2021, sonuçlar ise 8 Mayıs’ta açıklanacak. Programın seçici kurulunda İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova, sosyolog, sanat tarihçisi ve araştırmacı Pelin Tan ile Center for Arts, Design, and Social Research Araştırma Programları Direktörü Dalida María Benfield yer alıyor. ABD Ankara Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleşen program kapsamında, seçilen 4 katılımcıya araştırma projelerini başlatmaları ve geliştirmeleri için 1.000’er ABD doları destekte bulunulacak.


Program bir yandan kadınların, beyaz-olmayanların, LGBTİ+ bireylerin maruz kaldığı baskıyla çevrenin uğradığı tahribat arasındaki bağlantıyı araştırmayı, bir yandan da tasarımın hem yeni süreçler hem de sosyal, politik ve ekolojik çabalardan filizlenen küresel değişiklikler başlatma potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Proje araştırmacıları sınırlar, kurumlar ve disiplinlerarası işbirlikleri yoluyla doğayla farklı bir ilişki kurmaya; tasarım alanında bilgi alışverişini ilerletmeye; doğayla ve tüm türlerle empati kavramı üzerinden, sürdürülebilir bir ortak yaşam kurmaya katkıda bulunmaya çağırıyor. Program, tasarım alanında yalnızca ekolojik değil aynı zamanda mekânsal, politik ve toplumsal dönüşümlere de yol açabilecek kolektif araştırma metodolojilerini, dayanışma ve sorumluluk biçimlerini canlandırmayı hedefliyor.

Programın sonunda, seçilen araştırma projeleri, İstanbul Tasarım Bienali tarafından yeni bir kamusal araştırma alanı olarak tasarlanacak bir dijital arşivde sergilenecek. Ayrıca denemeler ve görsel araştırmalar içeren bir dijital yayın da hayata geçirilecek. Programa başvuru kriterleri ve başvuru formu için tıklayınız.



Araştırma projeleri, İstanbul Tasarım Bienali’nin desteğiyle, araştırmacıların kendi aralarında yapacakları düzenli dijital toplantılarla ve değerlendirme kurulunun yönlendirmeleriyle zenginleşerek Ekim 2021'e dek evrilmeye devam edecek.