GÜNCEL

GMK'DAN

ETKİNLİK

Grafist 20’nin Konuk Tasarımcıları

18 Nisan’da başlayan Grafist 20 bu yıl Rusya’dan Maksim Arbuzov’u, Hollanda’dan Karin Langeveld ve Nikki Gonnissen’i, Almanya’dan Ralph Burkhardt’ı ve Vahit Tuna’yı konuk ediyor. Tasarımcılar 18 - 21 Nisan haftasında MSGSÜ Grafik Tasarım Bölümü atölyelerinde bir dizi atölye çalışması gerçekleştirecek. Atölye esnasında üretilen çalışmalar ise 22 Nisan’da, MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda saat 14:00’de gerçekleşecek ve herkese açık bir sunumla sergilenecek.

Nikki Gonnissen

Amsterdam’da yaşayan tasarımcı ve eğitmen Nikki Gonnissen, tasarım stüdyosu thonik’in de kurucu ortağı. Grafik tasarım alanında etkileşim tasarımı ve hareketli grafik tasarım üzerine uzmanlaşan Gonnissen, thonik bünyesinde bugüne dek Şehircilik/Mimari İkili-Kent Shenzhen Bienali (UABB), Nanijing Gençlik Festivali, Rotterdam’daki Boijmans van Beuningen Müzesi, Tokyo’daki Spiral Sanat Merkezi, Almanya’daki Marta Herford Müzesi, Venedik Mimarlık Bienali, Şangay’daki Power Station of Art, Almanya ZKM Karlsruhe, Manifesta 9 Belçika, JÁ! Florianapolis Brezilya ve en son Amsterdam’daki Hollanda Festivali gibi kültürel organizasyonlar için görsel kimlik ve projeler üretti. AGI (Alliance Graphique Internationale)’nin uluslararası başkanlığını yürütmekte olan tasarımcı Eindhoven Tasarım Akademisi’nin yüksek lisans programı bünyesinde dersler veriyor.

 

Nikki Gonnissen, Hollanda Festivali afişi

Karin Langeveld

Lahey’de yaşayan tasarımcı Karin Langeveld 2003 yılından bu yana Trapped in Suburbia’nın kurucu ortağı. Lahey Kraliyet Sanat Akademisi’nde Grafik Tasarım ve Tipografi üzerine aldığı lisans eğitiminden sonra, Amsterdam Sandberg Enstitüsü’nde Tasarım alanında yüksek lisansını tamamladı. Utrecht Sanat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Nanjing Üniversitesi CH, Falmouth Üniversitesi (İngiltere) ve Augsburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi GE’de dersler verdi. 2010’da Lahey Kültür Elçisi tayin edilen tasarımcı, Trapped in Suburbia bünyesinde yaptığı işlerle son 8 yıl içinde 35’i aşkın uluslararası ödül kazandı.


Karin Langeveld, Design It Yourself Projesi

Maksim Arbuzov

Maksim Arbuzov The Bakery (Rusya) tasarım stüdyosunun ortağı. Moskova’da yaşayan ve 2002’den bu yana serbest çalışan tasarımcı, bugüne dek Fleka (Montenegro – İtalya), Tomatdesign (Rusya), BBDO Branding (Rusya) gibi tasarım stüdyolarında çalıştı. Arbuzov’un aldığı ödüller arasında Cannes Lions, Red Dot, Pentawards, Golden Drum ve Tomatdesign yaratıcı ekibi içinde sanat yönetmeni olarak aldığı The Dieline sayılabilir. 1981 doğumlu Arbuzov, Sibirya’da doğdu, Central St Martins ve British Higher School of Art and Design’da marka yaratımı ve grafik tasarım üzerine öğrenim gördü. İşlerinin bir çoğu Counter Print (İngiltere), Index Book (İspanya), Lurzer’s Archive (Avusturya) ve Victionary (Hong Kong) gibi uluslararası yayınevleri tarafından yayımlandı.


Maksim Arbuzov, Hexagone Bal markası için ambalaj tasarımı

Ralph Burkhardt

Stuttgart’ta yaşayan grafik tasarımcı Ralph Burkhardt, 2009’dan bu yana burkhardthauke’de yönetici ortak. 2012’den beri de Medya Üniversitesi’nde (HdM) tipografi dersleri veriyor. 1980 doğumlu tasarımcı, Schwäbisch Gmünd’deki Tasarım Üniversitesi’nde enformasyon/medya dalında eğitim gördü. Büro Uebele ve Jung von Matt ile çalıştı. Almanya’nın yanı sıra uluslararası çapta da birçok ödül kazanan Burkhardt, geçtiğimiz yıl Printdesign üzerine bir inceleme yazdı.


 

Ralph Burkhardt, Mimarlık veya Tasarım 2012 etkinlik afişi

Vahit Tuna

Fotoğraf: Ilgar Öztürk

2003 yılında kendi tasarım stüdyosunu kurduğundan bu yana ağırlıklı olarak galeri, kültür kurumu veya sanatçılarla calışmaları ve süreli yayın, sanatçı monografileri üzerine tasarımlarıyla bilinen Vahit Tuna Grafist’in bu yılki yerli konuğu. Tuna 2006 yılında Art Unlimited sanat dergisinin, 2013 yılında ise İstanbul Art News sanat gazetesinin tasarımlarını gerçekleştiren Vahit Tuna aynı zamanda bir çağdaş sanatçı. 1989 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünü kazanarak İstanbul’a yerleşen Tuna, Reklamevi ve Yorum Publicis ajanslarındaki kısa süreli deneyimi sonrasında, 1998 yılından itibaren serbest tasarımcı olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında Almanya’daki Akademie Schloss Solitude’den tasarım bursu kazanıp 1 yıl Stuttgart’ta yaşadı. Tasarım ve sanat çalışmalarının yanı sıra Tuna, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü’nde ders vermektedir.