GÜNCEL

DÜNYADAN

SERGİ

Henryk Tomaszewski'nin 50 Yılı

Ljubljana Ulusal Galeri, Henryk Tomaszewski retrospektifine ev sahipliği yapıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Polonya’da grafik tasarımcı, illüstratör ve eğitimci olarak öncü bir konuma ve alanında uluslararası bir başarıya sahip olan Tomaszewski’nin estetiği ve dili bugün hâlâ tüm dünyada tasarımcılar ve sanatçılar için ilham kaynağı.

Fotoğraf: PAP/CAF/Dionizy Gładysz

Tomaszewski’nin 25 Mayıs – 24 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek retrospektifi, kariyerinin 50 yılına odaklanıyor ve bu süreç içinde ürettiği ve aralarında kitap kapaklarının, desenlerin, afişlerin bulunduğu 250 civarında işini bir araya getiriyor.





Sergiyle eş zamanlı olarak tasarımcıya ilişkin derinlemesine bir bakış sunmayı amaçlayan “Henryk Tomaszewski Hakkında Daha Fazlası” isimli bir konuşma da gerçekleşiyor. Bu konuşmaya sanatçının oğlu ve aynı zamanda bir grafik tasarımcı ve illüstratör olan Filip Pagowski, illüstratör Cyprian Koscielniak ve Tomaszewski’nin eski öğrencilerinden Radovan Jenko katılıyor.




Kariyerine 1930’lu yılların ortalarında başlayan ve 1939 yılında New York’ta gerçekleşen Dünya Sergisi’yle tanınan Tomaszewski zengin hayal gücü, oyuncu tavrı, şiirsel ve minimalist formlarıyla sofistike mesajlarını bir araya getirmeyi başarmış, tasarım tarihinin en renkli ve hayranlık uyandıran figürlerinden biri. 1914-2005 yılları arasında yaşayan Tomaszewski kariyeri boyunca tiyatro, opera, sergiler, konserler ve pek çok türdeki kültürel etkinlik için tasarımlar üretti.


Tomaszewski’nin 100. yaşı, 2014 yılında, İstanbul’da, Grafist18 kapsamında gerçekleşen “Tomaszewski ve Öğrencilerinden Sergiler” başlıklı sergiyle kutlanmıştı.