GÜNCEL

DÜNYADAN

GÜNCEL

Başka Bir Tasarım Eğitimi Mümkün

Creative Review Eylül 2016 sayısını tasarımcının bitmek bilmeyen bir ihtiyacı ve hayata yayılan bir süreç olarak “öğrenme”ye ayırıyor. Tasarım eğitiminin yegâne yolunun okuldan geçmediğini ve eğitimin oldukça alternatif pratiklerinin olduğunu vurgulayan ve bunlardan güncel bir seçki sunan dergi, ‘başka’ bir tasarım eğitiminin varlığı üzerine düşünürüyor.

Tasarımcıların ya da yaratıcı işlerin ister teori ister yeni teknolojiler bağlamında olsun sürekli öğrenmeden yana meraklı tavrı; tasarım eğitiminin aslında hiç bitmeyişi, workshoplardan oturumlara ya da alternatif mekânlarda düzenlenen buluşmalara dek birçok faaliyetin motivasyon kaynağı. Bu temel ‘güdü’den hareketle Creative Review dergisi Eylül sayısında D&AD’in yeni gece okulu Shift’i ele alıyor. Shift, yaratıcı endüstrilerden farklı grupları küçük çaplı bir eğitim projesiyle bir araya getirip dünyaya ve tasarıma dair farkındalıkları yükseltmeyi amaçlıyor.

Derginin ele aldığı bir diğer oluşum ise Manchester’da açılan ve öğrenme temelli bir dizi projeye ev sahipliği yapan The Pilcrow. The Pilcrow bir pub, düzenlediği bir dizi workshopla yaratıcılığa dair alternatif bir etkileşim mekânı oluşturuyor.

 

Öte yandan dergi, aralarında Central St Martins’ten Rod Judkins gibi isimlerin olduğu, önde gelen eğitim kurumlarından akademisyenlerle de yaratıcı düşünce üzerine bir dizi söyleşiye yer veriyor.